self storage

Безопасно местене на тежести

Често при местене се налага да се справите с тежки, трудни за захват или обемисти предмети и мебели. Понякога това носи риск от нараняване, който много ни се иска да ви помогнем да избегнете. Ето защо изведохме няколко кратки, но важни съвета за какво да внимавате, когато ви се наложи да местите тежки неща в дома, гаража или пък към склад под наем

 

Стъпка 1: Трезва преценка

Понякога забравяме, че преди денят на местенето е добре да седнем, да огледаме и да преценим дали ще се справим само с носенето, или ни трябва помощ - приятел, съсед или пък направо бригада за хамалски услуги в София, ако нещата са твърде тежки. Направете го дори седмица по-рано, за да имате време да предупредите помагачите да си освободят време.

 

Стъпка 2: Екипирайте се добре

Умоляваме ви: не се захващайте да местите към складовите помещения мебели, кашони или големи предмети с ръбове - по чехли или по джапанки, за по-лесно обуване. Да, така сигурно ще си спестите време, но е много вероятно да сте по-нестабилни при ходене или по стълбите, а ако нещо ви падне на крака, да ви нарани. Подгответе си работни, затворени обувки, с подметка, която не хлъзга, а осигурява добро сцепление. Не забравяйте и по-груби, твърди платнени ръкавици, които пазят ръцете от прищипване и натиск. 

 

Стъпка 3: Загрявка и позиции на тялото

Може да ви звучи нелепо, но горещо ви съветваме да загреете леко, преди да се впуснете в активно местене и мъкнене. Това си е физическа дейност, за която тялото ви може да не е подготвено. Раздвижете частите на тялото си - особено крака, кръст, ръце, за да няма риск от сецване. Избягвайте да пренасяте или подавате тежести над главата си. Дръжте гърба максимално изправен, за повече стабилност. Ако трябва да поемете тежест или да се наведете, по-добре го направете с помощта на краката, не на кръста. Движете се сравнително бавно, със сигурни, по-малки стъпки, без да прибързвате. 

 

Стъпка 4: Осигурете си подръчни асистенти

С някои умно избрани инструменти можете да си улесните много живота при местене на тежести към склада за самостоятелно съхранение. Например с кросфит накитници или колани за вдигане - това са просто ленти, които осигуряват разпределяне на тежестта, с каквито често боравят фитнес маниаците и спортистите. Добре е да имате няколко типа силни тикса или въжета, за да окомплектовате например няколко кутии една върху друга, така че да не паднат при носене. Полезно е да си подсигурите и нещо на колелца - голям куфар или плъзгаща се чанта благодарение на които да не вдигате тежестта вие. 

 

Kiler.bg зачита Вашето лично пространство. Този сайт използва бисквитки, за да Ви предостави най-приятното сърфиране. Тук може да се запознаете с нашата Политика за поверителност.

Съгласен съм