self storage

Как да разчистим претрупания дом на възрастните си родители

В един момент от живота си всеки се изправя пред това предизвикателство: да убеди вече възрастните си родители да се разделят поне с някои от купищата вещи, трупани с години. Задачата не е лесна, защото много от вещите и мебелите имат сантиментална стойност за възрастните хора. Или пък си били придобити с цената на много труд и лишения, което прави раздялата с тях мъчителна. 

Ще ви подскажем няколко изпитани идеи, с които да убедите родителите си да заживеят на по-просторно.

 

Запазете история, не самата вещ

Проявете любопитство към вещите и техните истории. По-интересните от тях дори можете да запишете, защо не? Когато родителите ви разкажат с какво ги свързват емоционално, ще им е по-лесно да ги “пуснат” - за да ги приберете например в склад под наем. Може да е малко по-времеемко да научите няколко истории, но пък току-виж уж безинтересните мебели и вещи станат вълнуваща част от собствената ви семейна история. 

 

Четири основни категории

Ще ви е много трудно в убеждаването, ако не дадете възможност на родителите си да изберат кои вещи да запазят. Една добра стратегия е да им предложите да разпределите всички неща в няколко основни категории: “Запази завинаги” - онези неща, които са с емоционална стойност за тях и не биха изхвърлили или сложили на склад; “Съхрани в склад под наем” - неща, които все още могат да влязат в употреба, но не са твърде важни; “Дари или продай” - запазени, работещи вещи, които обаче нямат да се ползват в семейството ви и затова е добре да продадете или дарите; “За изхвърляне” - все пак не може да запазите всичко, с непотребните или твърде стари неща можете да се разделите окончателно. Все пак не забравяйте да стартирате почистването с най-малко сантименталните вещи (кърпи и стара посуда например, вместо албуми и сувенири) - психологическият ефект е доказан.

 

Работа на малки порции

Съветваме ви да реализирате подобни разчиствания на няколко етапа. Вместо да се втурнете да направите уикенд чистка, по-добре си заделете няколко седмици за този процес. Възрастните хора се адаптират към промените по-бавно и за тях ще е по-плавно да се разделят с вещите си на няколко тура. Препоръчваме сесиите по почистване да не са по-дълги от 4 часа. 

 

Сигурно съхранение - за спокойствие

Това, че вече съществува лесна опция просто да преместите част от вещите в малък склад под наем ще внесе голямо спокойствие у родителите ви. Така те няма да се чувстват, сякаш изхвърляте вещите. Разкажете им за новата услуга селф-сторидж - за сигурността, възможността да изберете заедно подходящ размер помещение, за онлайн управлението, с което вие ще се справите лесно. По този начин за възрастните ви близки ще е много по-лесно да го приемат - хем не изхвърляте, хем съхранявате удобно, хем не ви затормозяват със сложни процедури. 

Kiler.bg зачита Вашето лично пространство. Този сайт използва бисквитки, за да Ви предостави най-приятното сърфиране. Тук може да се запознаете с нашата Политика за поверителност.

Съгласен съм